Čierna baza sa pýši tmavými plodmi, ktoré majú blahodarný účinok na ľudský organizmus.

Je nutné podotknúť, že zrelé plody nekonzumujeme v surovej podobe, treba ich tepelne spracovať, napr. povariť aspoň 20 minút. Na sirupy, likéry, zaváraniny, ale môžete ich tiež nasušiť a používať samostatne alebo ich primiešať do bylinných zmesí. V sychravých, zimných mesiacoch z nich potom ľahko pripravíte voňavý, tmavo fialový čaj, ideálny na prechladnutie.

Baza totiž posilňuje imunitu, pôsobí protizápalovo, bojuje s prechladnutím, pri bolestiach, migrénach a má ľahko preháňavé účinky. Navyše je zadarmo, tak prečo si ich nenatrhať, napríklad spoločne so šípkami.

A aby bola príprava a uloženie produktov z týchto kúzelných bobúľ čo najjednoduchšia, siahnite po šikovných pomocníkoch.

U nás nájdete:

Orion tip: Ako najrýchlejšie dostať plody bazy čiernej z vetvičky? Ak ste si priniesli čiernu bazu z prechádzky, starostlivo ju umyte a pripravte si vidličku. S ňou pôjde otrhanie bobúľ rýchlejšie.