
Zdobenie vianočného pečiva
Hovorí sa, že jedlo jeme aj očami. A u pečiva to platí dvojnásobne. Je potrebné, aby nielen dobre chutnalo, ale aj krásne vyzeralo. Dajte si preto záležať na jeho zdobení.
Vykrajovačky
Pečenie koláčikov sa neodmysliteľne spája s predvianočnými prípravami. Tradičným druhom sú medovníčky, ktoré sa vyznačujú svojimi rozmanitými tvarmi. Tých dosiahnete využitím nerezových formičiek. Do záplav anjelov, komét a stromčekov tak môžete pridať aj postavu perníka, soba či prasiatka. Perníky však nie sú iba záležitosť Vianoc. Stretnete sa s nimi aj na iné sviatky, preto sa dajú zaobstarať aj sady formičiek na Veľkú Noc a iné. Aj my prinášame vyskúšaný recept na mäkké perníčky >>
Ku zdobeniu perníkov sa najčastejšie používa poleva z vaječného bielka, práškového cukru a citrónovej šťavy. Pokiaľ chcete dosiahnuť farebný efekt, pridajte k nej potravinárske farbivo. Až získate potrebnú konzistenciu, stačí polevu vložiť do cukrárskeho sáčku, vybrať vhodnú zdobiacu špičku a popustiť uzdu svojej fantázii. Bodky, čiarky či celé ornamenty. To všetko koláčiky oživí.
Okrem perníkov sa špičky oplatí použiť na väčšinu koláčikov s krémom. Počas zdobenia je potreba porozmýšľať nad vhodnou veľkosťou a zakončenia. Špičky s tenkým otvorom sa hodia k vytváraniu detailov, krajkového zdobenia a nápisov. Často sa však využívajú aj likérové špičky alebo špičky v tvare kvetov.
Formičky
Základom úspechu je dokonalý tvar koláčikov. K tomu môžete využiť aj najrôznejšie formy. Praktickou vychytávkou je napríklad plastová formička na osie hniezda, silikónové formičky na labky či rožteky alebo kovové formičky na madlenky a vanilkové pečivo.
Pečiatky
Stačí z vyváľaného cesta, napr. na krehké maslové sušienky, ktoré krásne vonia vanilkou, vykrájať nerezovým krúžkom kolieska a pečiatky otlačiť. Po upečení ich nemusíte zdobiť, dlho vydržia, teda pokiaľ sa do nich vaši blízki hneď nepustia. Môžete si vybrať z niekoľkých dekorov.

