STOP JARNEJ ÚNAVE

Ide na vás jarná únava? Prichádza čas na poriadny detox, poradíme, ako ľahko naštartovať telo aj myseľ. Energiu a elán vám dá nielen pozitívne myslenie, pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, ale aj potraviny a jedlo, ktoré dodajú telu chýbajúce živiny a tzv. nakopnú celý organizmus. Základom je tiež dostatočný pitný režim, ktorý zaistí potrebnú hydratáciu.
Naša zdravá trojka, ktorá vás naštartuje:
1/ KVAŠENÁ ZELENINA – PICKLES
Kvasená zelenina je ako známe explóziou vitamínu C, minerálov, enzýmov a probiotík. Podporuje zdravé fungovanie našej imunity, môžete si ju jednoducho pripraviť doma a navyše je lacná. Fermentácia je starý, mimoriadne zdravý spôsob uchovania potravín bez sterilizácie a pridaných látok. Je lepšie stráviteľná ako čerstvá zelenina, pôsobí detoxikačne a čistí hrubé črevo.
Tak si pickles skúste vyrobiť, nie je to žiadna veda! Fermentujte napríklad kapustu, kel, mrkvu, reďkovky, cibuľu, kaleráby, uhorky i papriku. Zaujímavé tipy a vychytávky nájdete v našom článku na domácu výrobu pickles >>
2/ NAKLÍČENÉ SEMIENKA, STRUKOVINY A BYLINKY
Klíčky sú nielen zdrojom enzýmov a vitamínov, ale aj zaujímavým spestrením pripravovaných jedál, šalátov a nátierok. Nebojte sa, zvládne to aj začiatočník, stačí na to semienka žeruchy, rukoly, reďkovky či brokolice, zo strukovín dobre klíči šošovica, hrach, fazuľa mungo alebo cícer. Miska na klíčenie má vložené jemné sitko, takže semienka neležia vo vode, kde by začali hniť a je možné ich dobre prepláchnuť. Prívod vzduchu zaisťuje vetrací otvor vo viečku bez toho, aby semienka vysychali, potrebujú totiž správnu vlhkosť.
Všeobecne klíčenie trvá 4-6 dní, podľa veľkosti semien.
3/ DOMÁCI TVAROH ALEBO SYR
A na hlad sú najlepšie bielkoviny. Taký poctivý domáci chlieb, pripravený podľa nášho návodu a s láskou kysnutý v našich ošatkách, je dobrým zdrojom sacharidov. A pokiaľ bude namazaný poriadnou vrstvou domáceho tvarohu, vyvolá pocit plnosti a nasýtenia. Kombinácia s klíčkami alebo miskou fermentovanej zeleniny sa priamo ponúka.
Výroba tvarohu je naozaj jednoduchá, u nás nájdete šikovnú nádobu s vloženým sitkom na odkvapkanie srvátky, ktorá pomôže s domácou výrobou jemného tvarohu alebo smotanového syra. Nádobu s príslušenstvom vrátane návodu s receptami nájdete tu >>
A kto neholduje fermentovanej zelenine alebo klíčkom, môže vybehnúť do záhrady alebo si natrhať na prechádzke mladé výhonky žihľavy, púpavy či kvety sedmokrások. Neskôr príde na rad medvedí cesnak, z ktorého je možné pripraviť polievku, dochutiť mäsové zmesi alebo pripraviť pesto a bylinkové maslo.