Nie je nič jednoduchšie, než si niektoré z nich pripraviť doma. Aby ste všetky druhy obľúbených dobrôt upiekli včas a v pokoji, pripravili sme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu s ich správnym načasovaním. Navyše tohtoročná ponuka domácich a kuchynských potrieb nie je vôbec skromná, sme pripravení na naozaj veľké pečenie.

  • Nepodceňujte prípravu

Základom je zoznam druhov, ktoré sa tento rok chystáte upiecť. Podľa nich si spíšte ingrediencie, ktoré potrebujete nakúpiť. Nielenže vám včasná príprava ušetrí veľa starostí, navyše v obchodoch vychytáte najrôznejšie zľavy. Ďalej si skontrolujte zásobu cukrárskych potrieb a kuchynského náčinia.

Kvalitný valček alebo silikónový val, na ktorom cesto nelepí, ušetrí čas aj prácu. Dôležité je mať tiež zásobu kvalitných vykrajovačiek a zdobiacich sáčkov. Stávkou na istotu sú napríklad vianočné vykrajovačky českej výroby alebo valček s embosovaným vzorom, ktorý vytlačí vo vyvaľkanom ceste vzor a vy tak nemusíte perníčky alebo koláčiky zdobiť polevou.

  • Perníčky ako klasika všetkých klasik

Vôňa medovníčkov vychádzajúca sa bytom. Každoročné znamenie, že sú Vianoce za rohom. Receptov na toto tradičné pečivo je veľa. U väčšiny z nich nesmieme zabudnúť na čas, ktorý potrebujú, aby do Vianoc krásne zmäkli. Preto sa ich oplatí upiecť várku už počas prvého adventného týždňa.

Upečené perníčky následne vložte do dóz na potraviny a uskladnite na chladnom mieste. Odporúčame k nim tiež pridať prekrojené jablko, z ktorého natiahnu potrebnú vlhkosť a krásne zmäknú. A ak si sviatky nedokážete predstaviť bez voňavých zázvorníkov, marokánok či anízových suchárov, radšej ich pečenie zaraďte taktiež do prvého adventu.  

  • Zdobenie nakoniec

Než sa pustíte do samotného zdobenia, odporúčame nechať perníčky niekoľko dní odležať. Potom si pripravte obľúbenú bielkovú polevu, cukrárske vrecko a nechajte prehovoriť vašu fantáziu. V jednoduchosti je krása, takže biela farba polevy je tradičná. Deti ale ocenia viac farieb, polevu potom môžete dofarbiť kvapkou potravinárskej farby.

Chýba vám zručnosť a talent Jozefa Lady? Vyskúšajte sáčky s tenkou špičkou alebo do vrecka vložte samostatnú popisovaciu zdobiacu špičku, ktorá vám uľahčí tvorenie jemných detailov a drobných nápisov.

  • Pečenie vianočnej štóly

Okrem medovníčkov je teraz čas na pečenie vianočnej štóly. Je to dobrota z kysnutého cesta, plná korenia a vonných esencií, niektoré sú tvarohové, plnené marcipánom, čokoládou. Nakoniec samozrejme bohato potretá rozpusteným maslom a zasypaná práškovým cukrom. Štóla ocení pečenie až 3 týždne dopredu.

Hotovú a vychladnutú štólu zabaľte starostlivo do alobalu a uložte na chladnom mieste. Uležaná bude mať lepšiu a výraznejšiu chuť.