Časť tohto ovocia je možné uložiť. Často sa hovorí: „Nemiešaj jablká a hrušky“, čo má svoje opodstatnenie aj pri uskladnení. Jablká a hrušky by mali byť skladované oddelene od seba, ale aj od zemiakov, cibule, repya ďalšej zeleniny. Majú totiž tendenciu natiahnuť arómu z okolia. Je vhodné ich uskladniť do drevených debničiek alebo plastových do pivnice, stopkou hore.
Ďalšie môžete sušiť, zavárať, pasírovať na detské výživy alebo z nich rovno niečo dobré upiecť. Domácnosť prevonia čerstvo upečená štrúdľa, linecký koláč alebo jablká v župane.
Skúste nenáročný recept na hrnčekovú jablkovú bábovku >>, na ktorej si pochutnáte spolu so šálkou dobrej kávy.
V zime sa k sekanej so zemiakmi hodí jablkový kompót so škoricou a klinčekmi.
A pokiaľ je úroda naozaj veľká, siahnite po ručnom odšťavovači alebo sa zastavte do blízkej muštárne. Takú explóziu vitamínov, minerálov a kyseliny listovej vaše telo ocení.
A tu je niekoľko trikov, aby jabĺčka a hrušky zostali svieže a na pohľad čerstvé:
- vždy zberajte jablká a hrušky so stopkou, správnu zrelosť spoznáte tak, že s jabĺčkom pootočíte o 90°, stopka by sa mala od vetvičky ľahko oddeliť alebo ich odlamujte smerom hore
- tmavnutie krájaných, strúhaných jabĺk zamedzí pokvapkaniu citrónom alebo ich bez šupky namočte do misy s trochou octu
- pečené jabĺčka majú vplyvom vysokej teploty tendenciu sa scvrkávať, v tom prípade ich stačí pred pečením potrieť maslom alebo postriekať olejom v spreji
- ak sú jablká trochu scvrknuté, nemusíte ich vyhadzovať, stačí ich namočiť do studenej vody, z ktorej si natiahnú potrebnú vlhkosť
Tak ak hľadáte šikovné škrabky, vykrajovač jadrovníkov, strojčeky na orechy, nelepivé silikónové vály a valčeky alebo nepriľnavé formy na pečenie koláčov, ste na správnom mieste.