Suroviny

  • 1 tekvica Hokkaidó
  • 2 lyžice slnečnicového alebo repkového oleja
  • 1 lyžica octu
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • 2 lyžičky soli
  • 1 lyžica cukru podľa chuti
  • 1 lyžička kurkumy, prípadne chilli
  • 3 lyžice vody

Postup:

Tekvicu Hokkaidó s váhou okolo 1 kg rozkrojte a vydlabte semienka. Aj so šupkou ju nakrájajte ostrým nožom na menšie kocky a orestujte ju na oleji. Akonáhle ľahko zosklovatie, pridajte hrubozrnnú horčicu, soľ, cukor a podlejte 3 lyžicami vody, s vodou ale opatrne, horčica by bola potom veľmi riedka. Tekvica sa pomerne rýchlo dusí, väčšinou stačí cca 40 minút do zmäknutia. Potom už len mixujte, buď do hladkej konzistencie alebo ponechajte hrubšiu štruktúru, s viditeľnými kúskami horčičného semienka. Pokiaľ sa vám horčica bude zdať málo oranžová, pridajte pre farbu lyžicu kurkumy. Na záver vlejte ocot a ochutnajte, každý má rád horčicu trochu inú, niekto ocení skôr sladšiu, iný radšej ostrú, pikantnú, podobnú obľúbenej dijonskej.

Ak máte radšej pikantnejšiu horčicu, môžete pridať do zmesi 1 ČL chilli, štipku muškátového orieška alebo mletý koriander.

Plňte do čistých pohárov, uzavrite ich viečkom a otočte hore dnom. Horúčavou sa viečka chytia a hotová horčica bude pripravená na dlhšie skladovanie.

Pokiaľ nie ste priaznivcom tohto uskladnenia, radšej horčicu zavarte pri 80 °C po dobu 30 minút v zaváracom hrnci. Potom vydrží skutočne dlho, väčšinou ale rýchlo zmizne.

Ďalšie zaujímavé recepty tu >>