Príroda sa oblečie do pestrofarebného šatu a teplé jesenné dni ešte prajú grilovaniu. Grilovaná cuketa, baklažán, marinovaná tekvica alebo špízy z mäsa a nazbieraných hríbikov, to je dobrota, na ktorú sa každému zbiehajú sliny. Zemitá chuť pripravených pokrmov a ospalé jesenné slnko urobia z obyčajného grilovania pohodovú záležitosť.

V chladnejších dňoch sa naopak môžete zabušiť pod deku a vychutnať si kávu, horúci čaj a práve vytiahnutý múčnik z rúry. Napríklad tekvicovú bábovku alebo vláčny perník s cuketou.

Zaváranie ovocia a zeleniny je v kurze, tak prečo nenaplniť špajzu, pivnicu alebo mrazničkuPoháre a dózy so zavarenými či sušenými dobrotami oceníte v zimnom čase.

Čo ponúka záhradka a príroda na jeseň?

Okrem klasického ovocia, ktorému sa venujeme zvlášť v inšpiratívnom článku JABĹČKA AKO MAĽOVANÉ, tu hrá hlavnú úlohu jesenná zelenina a voňavé huby.

SLADUČKÁ TEKVICA

Okrem klasickej krémovej polievky pripravovanej najčastejšie z tekvice hokaido ponúka táto zelenina mnoho úprav. Doby minulé s tekvicovým kompótom alá ananás sú preč, napriek tomu práve tento kompót má mnoho priaznivcov aj dnesMarinovaná tekvica na grile alebo pečená na klinky v rúre je dobrotou nielen pri posedení na záhrade či pri televízii. Na jej spracovanie sa hodia napr. škrabky na zemiakystrúhadlo a kvalitný plech.

Niekoľko tipov, ako tekvicu spracovať, vrátane receptu na vláčnu bábovku z tekvice hokaidó, nájdete v článku venovanom tekviciam >>

ČERVENÁ REPA

Buľvy repy, pečené v alobale, si po nakrájaní na tenké plátky veľa rozumejú s kozím syrom, medom, vlašskými orechmi a lístkami rukoly. Niekto nemá príliš v obľube typickú, zemitú chuť repy. Obľúbené hranolky z repy, pečená repa alebo tá nakladaná, v sladkokyslom náleve, nemusia byť jedinou možnosťou, ako ju využiť v kuchyni.

Pre maškrtníkov sme pripravili zaujímavý recept na REPÁNKY >>

Sú to sladké sušienky, ktoré prekvapia vašich blízkych aj nečakanú návštevu nielen svojou farbou.

ŠŤAVNATÁ CUKETA

Cukety sú stále v kurze, mnohé ešte dorastajú alebo čakajú na skoré spracovanie. Ich pestovanie a následné spracovanie do rôznych pokrmov, sekaných, zemiakov a sladkých múčnikov zvládne aj úplný začiatočník. Navyše cuketa vlastne nemá takmer žiadnu chuť, takže je výbornou neutrálnou surovinou na sladké i slané pečenie. Dodáva pokrmom šťavnatosť a vláčnosť.Dva recepty, ako jednoducho a rýchlo cuketu spracovať, nájdete tu >>

KREHKÁ KAPUSTA

Hlávková kapusta je tradičnou zeleninou plnou vitamínu C a vlákniny. Na Slovensku sa teší veľkej obľube. Pripravuje sa z nej ako čerstvý šalát s mrkvou, klasický Colleslaw alebo slúži ako tradičná príloha k pečenému mäsu s knedľou. Hodí sa do polievok, zapečených cestovín alebo sa pripravuje ako kapustové závitky z mletého mäsa.

Ale tou najčastejšou formou spracovania je nakladanie do kameninových alebo keramických hrncovzelákov, kde dlhodobým procesom vzniká kyslá kapusta. U nás nájdete tradičné nádoby na kyslú kapustu rôznych veľkostí. A kto nechce čakať tak dlho, môže si pripraviť kvasenú kapustu, tzv. pickles v priebehu niekoľkých dní. Kvasný hrniec je neoceniteľným pomocníkom. Tu je náš vyskúšaný recept na pickles >>

VOŇAVÉ HUBY

Už rastú huby? Niektoré lokality sú ich plné, inde na tieto voňavé lesné plody hubári ešte čakajú. Ideálne teplé počasie a dostatok zrážok ich rastu svedčia. A práve na jeseň sa sezóna hubárskych náletov rozbieha vo veľkom. Vyraziť do lesa s košíkom a ostrým hubárskym nožom potom musí každý milovník húb. Nazbierané, očistené huby možno sušiť na mriežke, nakladať alebo mraziť. Hlavne pri zamrazení sa hodí mať po ruke krabičky a samolepky s označením dátumu zberu. Tepelne upravené huby dodajú mäsu, omáčke aj zapečenému pokrmu nezameniteľnú chuť.

Obľúbenou formou je aj nakladanie húb, skúste jednoduchú hubovú čalamádu >>