IDEME NA ZELENEJ JARNEJ VLNE

Tak hurá pre rukavice a natrhajte si ich dosť. Najlepšie sú práve mladé rastliny, pri ktorých môžete konzumovať celú nadzemnú časť.

Čo sa dá zo žihľavy pripraviť?

1/ ŽIHĽAVOVÝ ČAJ

Odvar svetlo zelenej farby má výborné detoxikačné účinky, podporuje tvorbu krvi, má dobrý vplyv na močové cesty a pôsobí protizápalovo aj ako ľahké antihistaminikum.

Do borosilikátovej kanvice vhoďte pár listov žihľavy, priveďte vodu s lístkami do varu a ihneď stiahnite. Nechajte lúhovať cca 5 minút a podľa chuti doslaďte medom alebo pridajte kvapku citrónu. Vychytávkou sú kanvice s už vloženým sitkom, takže rastlinky nemusíte cediť a do hrnčeka si nalejete čistý nálev.

2/ MAČACÍ TANEC SO ŽIHĽAVOU

Toto staročeské jedlo bolo varené s mnohými obmenami, napr. zo zmesi krúp a šošovice, v niektorých regiónoch aj zo zemiakov a kapusty. My sme siahli k variante so strukovinami. Uvarte hrach a šošovicu a do takmer scedených strukovín pridajte sušené huby, nadrobno nakrájané listy mladej žihľavy, rascu a soľ. Nechajte zvyšok vody vyvariť. Potom stačí na kvalitnej panvici na masle osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Všetko zmiešajte a dochuťte majoránom. To je celé. Žihľavy pridajú farbu a zaujímavú chuť do zmesi.

Mačací tanec je dobré podávať ešte teplý ako hlavný chod. Po vychladnutí sa z neho môže urobiť strukovinový šalát, stačí pridať nakrájané paradajky, uhorky a čerstvú jarnú cibuľku.

3/ ŽIHĽAVOVO-SYROVÉ TYČINKY

Nie je nič jednoduchšie, než vyváľať lístkové cesto na papieri na pečenie, posypať ho nasekanými žihľavami a syrom, nastrúhaným na jemnom strúhadle. Šikovné radielko vytvorí tyčinky alebo drobnejšie štvorčeky, ktoré je možné aj s papierom preniesť na kvalitný plechPriatelia aj zvedavá rodina rozhodne nepoznajú, že ste namiesto špenátu použili žihľavu.

Orion tip: skúste túto klasiku obmeniť. Vyvaľkajte cesto do okrúhleho tvaru, uprostred vykrojte koliesko a narežte jednotlivé lúče. Celý recept nájdete tu >>

Celý recept nájdete tu >>

4/ ČERSTVÁ ŽIHĽAVOVÁ ŠŤAVA

Skúsiť môžete tiež niečo svieže, čo si vďaka svojmu spôsobu prípravy zachová množstvo živín. Napríklad čerstvú žihľavovú šťavu. 3 menšie jablká, 1 uhorku a 2 hrste čerstvo natrhanej žihľavy postupne odšťavte pomocou šnekového odšťavovača a vychutnajte si čerstvú žihľavovú šťavu plnú enzymatických látok.