VÍNO A SYRY PATRIA K SEBE

Oslava narodenín, posedenie s priateľmi alebo trochu romantiky s partnerom? Nielen v týchto prípadoch môžete oslavovať štýlovo, s fľašou chladeného sektu, vína a dobrých syrov. Táto kombinácia je osvedčená. Preto prichádzame s novinkami, ktoré urobia z obyčajného letného podvečera alebo záhradnej párty luxusnú udalosť.
NOVINKY:
- Víno, sekt aj malinovka si udržia svoju teplotu v dvojplášťovej chladiacej nerezovej nádobe. Chladič na víno zaujme hlavne svojim atypickým vonkajším povrchom a dodá oslave punc luxusu.
- Poháre na víno alebo na sekt si hostia už nepopletú. Vďaka malým farebným rozlišovačom, ktoré je možné nasadiť na nôžku pohára alebo jeho horný okraj.
- Na terasu alebo na jedálenský stôl môžete využiť nové prestieranie z listov morskej trávy. Tlmí náraz pokladaných tanierov a prináša štýl a kúsok prírody aj do bežného stolovania. Navyše sa hodí aj ako podložka pod dochucovaciu súpravu pri grilovaní alebo pod vázu, kvetináče s bylinkami.
- Drevená doštička, ktorá vo vnútri ukrýva sadu krájačov na syr, využijete na servírovanie delikates. Víno a syr sú nerozluční kamaráti, k ľahkým vínam sa hodí skôr menej tučné, čerstvé, polotvrdé syry, u ťažkých, aromatických druhov by mali byť podávané výrazné syry s modrou alebo bielou plesňou. Syry zrejúce alebo výrazné ovčie a kozie syry by ľahké vína úplne prehlušili, takže siahnite po ťažších vínach alebo rovno k chladenému pivečku.
Tu je niekoľko tipov, aký syr je možné podávať ku konkrétnemu vínu:
- ľahké biele víno (typu Müller Thurgau, Rulandské biele, Veltlínske…) + mäkké, polotvrdé tvrdé syry (mozzarella, eidam, čedar, gouda, parmezán…)
- sladké, aromatické biele vína (napr. Tramín, Rýnsky rizling alebo Tokaj) + syry s modrou, bielou plesňou alebo s omývanou kôrou (niva, gorgonzola, roquefort, romadúr…)
ružové víno a ľahšie červené víno (typu Rulandské modré, Svatovavrinec, Merlot…) + polotvrdé a tvrdé syry (gouda, eidam, jadel, parenica, oštiepok…)
- ťažšie červené víno (napr. Dornfelder, Syrah, Cabernet Savignon) + vyzreté tvrdé syry, syry s modrou alebo bielou plesňou, ovčie a kozie syry (parmezán, romadúr, niva, gorgonzola, roquefort, brie, pecorino…)
- šumivé vína + syry s modrou plesňou, syrové fondue, grilovaný syr