PLNENÉ FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY

Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 40 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 lyžice rumu
- 4 žĺtky
- 250 ml mlieka
- 40 g droždia
- štipka soli
- kôra z 1 citróna
Postup:
Múku, soľ, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru premiešame v mise, uprostred urobíme jamku pre kvasnice. Na ne nasypte trochu cukru a vlažné mlieko. Až kvások vzíde, pridáme žĺtky, rum a rozpustené maslo. To by nemalo byť horúce, ale vlažné. Zarobíme cesto a necháme na teplom mieste cca hodinu kysnúť.
Potom cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na cca 1,5 cm hrúbku, v tom nám môže pomôcť šikovný nepriľnavý valček a na plát naznačíme vykrajovačkou tvary. Do ich stredu vložíme náplň, druhú vyváľanú polovicu priklopíme a vykrajovačkou na šišky vykrájame tak, aby bol hrboľ s náplňou pekne uprostred. Tým sa obe vrstvy spoja. Pokiaľ si nie ste istí, že sa trafíte, je možné vykrájať z druhej časti kolieska a tie pokladať na spodné cesto samostatne. Odrezky možno ľahko spracovať a vytvoriť znova šišky alebo len guličky, skôr ale len raz, potom už by bolo cesto veľmi tuhé.
Do kastróla potom stačí naliať vyššiu vrstvu oleja a šišky smažiť z oboch strán dozlatista. Prebytočný tuk je možné odsať obrúskom.
Nakoniec ich pocukrujeme cukorničkou so sitkom. Možno ich tiež piecť na plechu a papieri na pečenie v rozohriatej rúre pri 180 °C cca 15 minút, po vytiahnutí ich ihneď potrieme rozpusteným maslom s kvapkou rumu.
Ďalšie zaujímavé recepty tu.