Tento e-shop nemusí vo vašom prehliadači fungovať správne! Odporúčame použiť niektorý z novších prehliadačov. Viac informácií

PLNENÉ FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY


PLNENÉ FAŠIANGOVÉ ŠIŠKY

Suroviny

  • 500 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 40 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 lyžice rumu
  • 4 žĺtky
  • 250 ml mlieka
  • 40 g droždia
  • štipka soli
  • kôra z 1 citróna

Postup:

Múku, soľ, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru premiešame v mise, uprostred urobíme jamku pre kvasnice. Na ne nasypte trochu cukru a vlažné mlieko. Až kvások vzíde, pridáme žĺtky, rum a rozpustené maslo. To by nemalo byť horúce, ale vlažné. Zarobíme cesto a necháme na teplom mieste cca hodinu kysnúť.

Potom cesto rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na cca 1,5 cm hrúbku, v tom nám môže pomôcť šikovný nepriľnavý valček a na plát naznačíme vykrajovačkou tvary. Do ich stredu vložíme náplň, druhú vyváľanú polovicu priklopíme a vykrajovačkou na šišky vykrájame tak, aby bol hrboľ s náplňou pekne uprostred. Tým sa obe vrstvy spoja. Pokiaľ si nie ste istí, že sa trafíte, je možné vykrájať z druhej časti kolieska a tie pokladať na spodné cesto samostatne. Odrezky možno ľahko spracovať a vytvoriť znova šišky alebo len guličky, skôr ale len raz, potom už by bolo cesto veľmi tuhé.

Do kastróla potom stačí naliať vyššiu vrstvu oleja a šišky smažiť z oboch strán dozlatista. Prebytočný tuk je možné odsať obrúskom.

Nakoniec ich pocukrujeme cukorničkou so sitkom. Možno ich tiež piecť na plechu a papieri na pečenie v rozohriatej rúre pri 180 °C cca 15 minút, po vytiahnutí ich ihneď potrieme rozpusteným maslom s kvapkou rumu.

Ďalšie zaujímavé recepty tu.

OxyShop icon Používame oXyShop