Oživte klasické muffiny jahodovými lienkami a karamelovými motýlikmi.

Samotné muffinky môžeme pripraviť 1-2 dni pred oslavou a zdobiť ich až tesne pred ňou. Navyše je tento recept hrnčekový, takže nie je potrebné odvažovať suroviny a spolu s deťmi si ich môže každý doladiť k dokonalosti.

SUROVINY

cesto:

2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kryštálového cukru
1 vajce
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček mlieka
1 kypriaci prášok do pečiva
1 vanilkový cukor

krém:

1 balenie klasického polotučného tvarohu
½ téglika kyslej smotany (100 g)
½ hrnčeka práškového cukru

na ozdobenie: čerstvé jahody, lentilky, slané krekry v tvare praclíkov, karamelové cukríky, biela a mliečna čokoláda

POSTUP

V mise vyšľaháme najprv vajcia, cukor kryštál a vanilkový cukor. Potom pridáme olej, mlieko a preosiatu múku. Na šľahanie je ideálna misa na šľahanie, ktorá má vo veku otvor a cesto tak nestrieka všade okolo. Nakoniec pridáme kypriaci prášok.

Potom sa ponúkajú aj varianty, kedy je možné časť cesta zafarbiť kakaom, pridať nakrájané orechy, roztlačený banán, citrónovú kôru, kúsky čokolády alebo opražené ovsené vločky.

Pripravíme si formu na muffiny. Aj do nepriľnavej formy môžeme v tomto prípade vložiť papierové košíčky. Prenášanie hotových muffinkov a ich podávanie bude jednoduchšie a na detskej oslave hygienickejšie. Plníme ich do 2/3.

Muffinky pečieme vo vyhriatej rúre podľa ich veľkosti 15-20 minút pri 150 °C, stupeň prepečenia možno zistiť zapichnutím špajle, na ktorú by sa cesto nemalo lepiť. Toto množstvo vyjde na 40-50 muffinov vo forme s priemerom priehlbín 3,5-4 cm, ale verte že aj tak ich nebude dosť. Navyše, niektorí malí pomocníci zjedia hneď po vytiahnutí z rúry alebo pri ich zdobení.

Vychladnuté muffiny zdobíme krémom pomocou pevného bavlneného alebo umývateľného plastového zdobiaceho vrecka s nerezovou trezírovacou špičkou. Možno použiť aj igelitové vrecká z rolky, kde stačí odstrihnúť špičku. Tvaroh v mise zmiešame so smotanou a cukrom tak, že vznikne hladký, kompaktný krém. Kyslú smotanu pridávame postupne, aby tvaroh stále držal tvar a bol dostatočne hustý do vrecka.

Potom prichádza na rad to najlepšie. Zdobenie. Skúsili sme z polovíc jahôd vytvoriť lienky, ktoré sme posadili hore na krém. Rozohriatou čokoládou sme na nich urobili bodky, lentilka poslúži ako hlavička. Možno siahnuť po čokoládovej poleve, ktorá sa aj s obalom povolí vo vodnom kúpeli.

Motýliky boli ešte jednoduchšie. Stačilo skombinovať toffifee a slané mini praclíky ako krídelká. Môžeme potvrdiť, že kombinácia karamelového cukríka a slaného praclíčka je perfektná.

Tak hurá do toho, nech oslava môže začať.